Utrikespolitiska Föreningen Stockholm » Intryckens dag

Artiklar • maj 10, 2012

Intryckens dag

Av Xavier Ladu

11 Uf-medlemmar besökte mellan den 2:a och den 6:e maj Israel och Palestina för att besöka olika organisationer och platser i syftet att utforska det politiska klimatet i regionen. Resenären Xavier Ladu berättar om sin upplevelse under torsdagen den 3:e maj.

Torsdag morgon började med en färd från Tel Aviv till den historiskt viktiga staden Jerusalem för ett möte med organisationen Kvinna till Kvinna. Efter en stunds letande hittade vår chaufför adressen till där mötet ska hållas. Representanten för Kvinna till Kvinna började med att berätta om hur organisationen bildades under kriget i Jugoslavien 1992 som ett svar på alla brott som begicks mot kvinnor. Organisationen expanderade sedan sina kontor till bland annat Mellanöstern. Efter ett par frågor om utvärdering och resultat, svårigheterna med att jobba i Palestina efter att Israel byggt sin mur och om vare sig Västbanken har check-points eller inte, så skulle vi själva få åka dit.

Palestina är indelat i tre zoner: Zon A, som styrs av palestinierna själva, Zon B, som är kontrollerat av Israel och Zon C som är en slags buffertzon där israeler får tillåtelse att åka in. Själva inresandet gick smidigare än vad vi trodde eftersom samtliga i resegruppen hade med sig sina pass.

I Ramallah gick vi in i Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationers lokaler, och där fanns tre kvinnor och en man som berättar om arbetet för kvinnors rättigheter inom Palestina. De berättar om män som nekat kvinnor rättigheter trots att de deltagit i intifadorna och vi fick veta att Mahmoud Abbas samt föregångaren Yassir Arafat försökte närma sig kvinnor, men att varken ministrar eller nya lagar tillkom som de hade velat. Ett exempel gavs där Abbas inte hade velat ändra lagarna om hedersmord medan två andra fått någorlunda snabbt godkännande. Själva ockupationen gör att invånarna själva och framförallt kvinnorna inte har mycket val än att bara se vad som händer i princip, då få framsteg kan göras och framförallt att äldre män är en stor majoritet gör att nyare krafter inte får chansen att göra sina röster hörda. Inom Palestina finns det många väl utbildade unga människor, men som inte får chansen att jobba och frustrationen växer ännu mer, berättar kvinnorna.

Efter mötet åkte vi tillbaka till Jerusalem, och antalet bilar och människor på Ramallahs gator hade ökat. På ytan såg allting normalt ut men det hade behövts ytterligare mer tid för att utforska staden väl. Minibussen vi åkte på drog på sig uppmärksamhet från gatorna, speciellt när vi fotograferade staden från den. Om Tel Aviv är den moderna staden med breda gator, var Ramallah en stor byggarbetsplats med mängder av folk och bilar på gatorna. Man såg helt klart mycket mer liv, men observationerna kunde tyvärr enbart göras inifrån vår minibuss. Både när vi åkte in och ut ur Ramallah såg vi den omtalade muren. Enligt palestinierna ser de muren som en Apartheidmur medan israelerna menar att den skyddar de från självmordsbombare.

Foto: Xavier Ladu (Från seminariet Kvinna till Kvinna i Jerusalem)

(Åsikterna presenterade i artikeln är författarens och representerar inte UF eller någon annan organisation eller företag. UF är en politisk och religiöst obunden förening.)

Upplagt av: Markus Lyckman

Det finns inga kommentarer

Kommentera